Osteopathie voor baby’s

Osteopathie is in Nederland inmiddels vrij bekend als het gaat om het behandelen van baby’s. Een bevalling gaat namelijk gepaard met grote krachten die uitgeoefend worden op het lichaam van moeder én kind. Ondanks de grote bewegelijkheid van het lichaam en de schedel, kan het zijn dat de baby na de bevalling spanning in zijn/haar lichaam heeft. Hierdoor kan het onrustig en huilerig zijn. De osteopaat kan op een zachte, subtiele manier de baby behandelen zodat de bewegelijkheid van lichaam en schedel herstelt. Op deze manier kan osteopathie voor baby’s helpen om van spanning af te komen.

Hoe werkt osteopathie voor baby’s ?

De behandeling van een baby is korter (ongeveer 45 minuten) dan bij een volwassene. Osteopathie voor baby's, osteopathie baby'sTijdens het onderzoek -en de behandeling vertelt de osteopaat zijn bevindingen en op welke structuren er behandeld gaat worden.

Bij een baby geldt, net als bij een volwassene, dat het hele lichaam wordt onderzocht op bewegingsvrijheid. Bij weefsel dat minder bewegelijk en/of gespannen is zal de osteopaat behandeltechnieken toepassen om de bewegingsvrijheid te herstellen. Herstel van bewegingsvrijheid stelt het lichaam van de baby in staat om tot herstel van functie en evenwicht te komen (zie de uitgangspunten van osteopathie).

De behandeltechnieken die een osteopaat kan toepassen zijn zeer divers. Doorgaans laten ze zich omschrijven als zacht van aard en zal het niet als onprettig ervaren worden. Het kan wel zo zijn dat gespannen zones van het lichaam wat gevoelig zijn. Belangrijk om te weten is dat baby’s, net zoals kinderen, nooit gemanipuleerd worden (‘kraken’ in de volksmond).

Behandelt elke osteopaat baby’s?

Het behandelen van baby’s is een specialisme. Om baby’s te behandelen zal een osteopaat na de basisopleiding dus een postgraduate opleiding volgen om baby’s en kinderen te kunnen behandelen. Na het succesvol afronden van deze vervolgopleiding kan een osteopaat als kinderosteopaat aan de slag en baby’s en kinderen behandelen.
Paul Janssens D.O. is kinderosteopaat en heeft de 2 jarige postgraduate opleiding ‘Osteopathie bij kinderen’ aan het Panta Rhei Opleidingen Osteopathie- instituut gevolgd.

 

Huilt je baby veel?

Tijdens de bevalling werken er enorme krachten op het lichaam van de baby, in het bijzonder de schedel en de nek. In de video hiernaast is goed te zien welke bewegingen en rotaties er bij een geboorte plaatsvinden. Het is dus niet vreemd dat baby’s na een bevalling spanningen in hun lichaam meedragen, waardoor het onrustig en huilerig kan zijn.

Huilt je baby veel ondanks alle tips die je hebt gekregen en toegepast? Als je baby 3 weken lang, 3 dagen per week 3 uur huilt en ontroostbaar is, dan spreken we van een “huilbaby”. Je baby heeft dan ergens last van, alleen kan het je niet vertellen waar dus gaat het huilen. Dit is voor baby én ouder verschrikkelijk. Gelukkig kan osteopathie in veel gevallen direct helpen, zonder dat een verwijzing van de (huis)arts noodzakelijk is.
Ben je benieuwd of osteopathie ook jouw baby kan helpen en heb je hier vragen over? Neem dan contact met ons op, wij helpen je graag verder.

Indicatie Osteopathie baby’s

 

Baby’s

  • Huilbaby
  • (Verborgen) reflux
  • Slaapproblemen
  • Voorkeurshouding
  • Afvlakking hoofdje
  • KISS syndroom
  • Darmkrampjes
  • Oorontstekingen (terugkerend)
  • Obstipatie
  • Moeite met zuigen en slikken / onrustig drinken
  • Niet goed kunnen boeren
  • Algehele onrust
Wanneer osteopathie baby's

FAQ’s

Wat moet ik meenemen?

Wanneer je met je baby op consult komt, is het aan te raden om mee te nemen: flesje (afgekolfde) melk, speen, knuffel of speeltje en een (hydrofiele) handoek.

Wat kost een behandeling osteopathie?

De kosten voor een behandeling osteopathie van een baby kan je hier terugvinden.

Worden behandelingen osteopathie vergoed door de zorgverzekeraar?

Osteopathie wordt vanuit de aanvullende verzekering vergoed. Lees er hier meer over.

Hoe vaak moet m’n baby behandeld worden?

Gemiddeld genomen bestaat een behandeltraject voor baby’s uit 3-4 consulten.