Sportosteopathie

Als (top)sporter vraag je veel van je lichaam, veel meer dan mensen die geen (top)sport bedrijven. Omdat trainingen, wedstrijden en revalidatie elkaar in een rap tempo opvolgen, is het enorm belangrijk dat de belastbaarheid van je lichaam hoog is. Wanneer de draagkracht van je lichaam hoog is, loop je minder snel blessures op en herstel je sneller. Sportosteopathie helpt de draagkracht van je lichaam te vergroten. Daarom passen meer en meer (top)sporters sportosteopathie toe bij revalidatie, blessureleed én ter preventie. Zo hebben bekende profvoetballers zoals Arjen Robben, Wesley Sneijder en Didier Drogba sportosteopathie ingezet om zo lang mogelijk door te kunnen voetballen op het hoogste niveau.

Hoe werkt sportosteopathie?

Voorkomen is beter dan genezen. (Top)sporters vragen veel van hun lichaam om tot een maximale prestatie te komen. Ze zijn altijd op zoek naar nieuwe grenzen om deze vervolgens te kunnen verleggen. Wanneer er genoeg bewegingsvrijheid is in alle onderdelen van het lichaam, zal de belastbaarheid van het lichaam groot zijn en zullen er niet snel blessures ontstaan. Zijn er bewegingsbeperkingen dan daalt de belastbaarheid van het lichaam en is de kans groter dat er blessures ontstaan. Juist (top)sporters die dagelijks intensief met hun lichaam werken, zijn daarom gebaat bij een optimale bewegingsvrijheid van alle onderdelen van het lichaam. Sportosteopathie richt zich op het vinden van bewegingsbeperkingen in het lichaam én het herstellen hiervan. Hierdoor zal het lichaam in optimaal evenwicht functioneren (uitgangspunten van osteopathie) en kunnen topprestaties geleverd worden.

Osteopathie gespecialiseerd in sport

Bij Osteopathie Janssens zijn we gespecialiseerd in het behandelen van sporters. Naast de reguliere opleiding tot osteopaat, hebben wij ons namelijk middels nascholingscursussen verder gespecialiseerd in het behandelen van sporters. Zowel het verhelpen van bestaande blessures als preventieve behandeling ter voorkoming van blessures, behoren hierbij tot de focusgebieden.

Met name de benadering en de technieken van de Italiaanse osteopaat Paolo Tozzi blijken in de praktijk erg effectief bij (top)sporters. Deze technieken focussen zich namelijk op onderzoek en behandeling van de fascia. SportosteopathieFascia wordt ook wel omschreven als het zachte weefsel component van het bindweefsel systeem van het menselijke lichaam. Dit omvat o.a. de ligamenten, pezen, aponeuroses en loopt om -en door de spieren van het bewegingsapparaat. In deze fascia kan een verhoogde spanning ontstaan wanneer ze overbelast worden of een trauma oplopen (bv bij een enkeldistorsie, veel dezelfde beweging maken). Daarom is het juist bij (top)sporters zo van belang dat deze structuren een optimale bewegelijkheid hebben.

Sportosteopathie in de praktijk

Hoe werkt sportosteopathie in de praktijk? In deze video zien we de aanpak bij een peesontsteking (tendinitis). De aanpak van Dr. Shane Arnold van Airrosti lijkt namelijk erg op de aanpak bij sportosteopathie. Met deze benadering willen we de bewegingsvrijheid van het getroffen -en het omliggende weefsel herstellen, zodat het lichaam in staat is tot herstel van functie en evenwicht te komen. Het gevolg is dat de blessure sneller herstelt en het lichaam weerbaarder is tegen het oplopen van blessures in de toekomst.

Indicatie Sportosteopathie

 

Wanneer osteopathie sporters

(Top)sporters

  • Nekklachten
  • (Lage) rugklachten
  • Rotator cuff
  • Impingement syndroom
  • Tennisarm / golferselleboog
  • Liesklachten
  • Hamstringblessures
  • Runners knee
  • Shin Splint
  • Hielspoor
  • Enkelverzwikkingen
  • Terugkerende ontstekingen van pezen en gewrichten

FAQ’s

Hoe vaak moet ik behandeld worden?

Voor sportgerelateerde klachten kan een behandeltraject per klacht heel verschillend zijn. Daarom zal de osteopaat je hierover informeren tijdens het eerste consult.

Wat kost een behandeling sportosteopathie?

De kosten voor een behandeling sportosteopathie zijn afhankelijk van de leeftijd en de duur van de behandeling. Lees de verschillende tarieven hier.

Worden behandelingen sportosteopathie vergoed?

De zorgverzekeraar hanteert geen verschil tussen sportosteopathie en osteopathie. (Sport)osteopathie wordt daarom onder 1 naam (osteopathie) vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Lees er hier meer over.

Heb ik een verwijzing van een (huis)arts nodig?

Je hebt géén verwijzing van een (huis)arts nodig voor sportosteopathie. Lees er hier meer over.