Osteopathie en baby's

Osteopathie is in Nederland inmiddels vrij bekend als het gaat om het behandelen van baby’s. Een bevalling gaat gepaard met grote krachten die uitgeoefend worden op het lichaam van moeder én kind. Ondanks de grote bewegelijkheid van het lichaam en de schedel van een baby, kan het zijn dat de baby de gevolgen van een bevalling met zich meedraagt waardoor het onrustig en huilerig kan zijn. De osteopaat kan dan op een zachte, subtiele manier de baby behandelen zodat de bewegelijkheid van lichaam en schedel herstelt.

Bij welke klachten kan osteopathie baby’s helpen?

Hieronder vind je een overzicht van de meest voorkomende klachten waarbij osteopathie baby’s kan helpen.

  • Langdurig huilen, huilbaby’s
  • Refluxklachten, moeite met boeren
  • Darmkrampjes
  • Astma
  • Problemen met zuigen of slikken
  • Voorkeurshouding
  • Slaapproblemen
  • Keel-, neus- en oorproblemen

Hoe gaat een osteopaat bij baby’s te werk?

De behandeling van een baby is korter (ongeveer 45 minuten) dan bij een volwassene, waarbij de ouder tijdens de behandeling door de osteopaat geïnformeerd wordt over de bevindingen en de werkwijze.

osteopathie baby, osteopathie bij baby'sBij een baby geldt, net als bij een volwassene, dat het hele lichaam wordt onderzocht op bewegingsvrijheid. Bij weefsel dat verminderd bewegelijk is zal getracht worden de bewegingsvrijheid te herstellen. Herstel van bewegingsvrijheid stelt het lichaam van de baby vervolgens in staat om zelf tot herstel van functie en evenwicht (uitgangspunten osteopathie) te komen.

De behandeltechnieken die een osteopaat kan toepassen zijn zeer divers. Doorgaans laten ze zich omschrijven als zacht van aard en zal het niet als onprettig ervaren worden. Het kan wel zo zijn dat gespannen zones van het lichaam als gevoelig worden ervaren. Belangrijk om te weten is dat baby’s, net zoals kinderen, nooit gemanipuleerd worden.

Huilt je baby veel?

Tijdens de bevalling werken er enorme krachten op het lichaam van de baby, in het bijzonder de schedel en de nek. In onderstaande video is goed te zien welke bewegingen en rotaties er bij een geboorte plaatsvinden.

 

Het is dus niet vreemd dat baby’s na een bevalling spanningen in hun lichaam meedragen, waardoor het onrustig en huilerig kan zijn.

Huilt je baby veel ondanks alle tips die je hebt gekregen en toegepast? Als je baby 3 weken lang, 3 dagen per week 3 uur huilt en ontroostbaar is, dan heb je een huilbaby. Je baby heeft ergens last van, alleen kan het je niet vertellen waar dus gaat je baby huilen. Gelukkig kan osteopathie in veel gevallen direct helpen, zonder dat een verwijzing van de (huis)arts noodzakelijk is.
Ben je benieuwd of osteopathie ook jouw baby kan helpen en heb je hier vragen over? Neem dan contact met me op, ik help je graag verder.