Wat doet een osteopaat?

Hoe ziet een behandeltraject eruit en wat doet een osteopaat precies? De eerste stap bestaat, nog voordat het eerste consult plaatsvindt, uit het invullen van het intakeformulier. Het volledig invullen van het intakeformulier helpt de osteopaat om een beeld te vormen van je geschiedenis en welke factoren mogelijk van invloed zijn op je huidige klachten.

Het eerste consult

Het eerste consult duurt vervolgens 60 tot 75 minuten, elk vervolgconsult neemt ±60 minuten in beslag. Onderdeel van het eerste consult is een vraaggesprek. Hierin vertel je in je eigen woorden welke klachten je ervaart en hoe lang deze al aanwezig zijn. De osteopaat zal tijdens dit gesprek niet alleen geïnteresseerd zijn in je directe klachten, maar ook je algemene gezondheid en belangrijke gebeurtenissen in je leven, zoals operaties of ongelukken. Deze kunnen namelijk nog steeds van invloed zijn op de bewegelijkheid van het weefsel in je lichaam en kunnen dus een rol spelen bij je huidige klachten.

In het vraaggesprek en het daarop volgende algemene onderzoek zal de osteopaat aandoeningen of ziekten uitsluiten die niet osteopathisch te behandelen zijn. Osteopathie kan bij een hoop klachten helpen, echter zijn er ook aandoeningen waarvoor osteopathie niet de aangewezen therapie is. Als dit het geval is zal de osteopaat je aanraden om je huisarts of specialist te raadplegen. Osteopaten werken graag samen met je huisarts of specialist, dus wanneer een gecombineerde behandeling aan te raden is zal de osteopaat contact opnemen met je behandelend arts om dit mogelijk te maken.

Van onderzoek naar behandelplan

Na het algemene onderzoek vind er een specifiek osteopathisch onderzoek plaats. De osteopaat onderzoekt altijd het lichaam van top tot teen op beweeglijkheid. Nadat het osteopathische onderzoek is afgerond wordt er een behandelplan opgesteld. De bevindingen van het onderzoek en de voorgestelde behandeling worden vervolgens met de cliënt besproken, alvorens de behandeling van start gaat.

Hoeveel behandelingen zijn er nodig?

In het behandelplan is opgenomen hoeveel behandelingen de osteopaat verwacht nodig te hebben. Vier tot zes behandelingen zijn meestal voldoende om een aanzienlijke verbetering van de klacht(en) te realiseren. Indien er sprake is van acute klachten zoals rugklachten of bepaalde sportblessures, kan het zijn dat er wekelijks wordt behandeld. Bij langdurig aanwezige klachten wordt er meestal om de twee tot 6 weken behandeld.

Wat doet een osteopaat tijdens een behandeling?

De behandeling van een osteopaat bestaat uit het toepassen van diverse (manuele) behandeltechnieken. Doorgaans laten ze zich omschrijven als zacht van aard en zal de cliënt het niet als onprettig ervaren. Het kan wel zo zijn dat gespannen zones van het lichaam als gevoelig ervaren worden.

Na een behandeling zal de bewegelijkheid van het weefsel zijn toegenomen. Het kan zo zijn dat hierdoor meer afvalstoffen vanuit het behandelde weefsel in de bloed-circulatie opgenomen wordt, waardoor de klachten in het begin licht kunnen toenemen. Ook kan er enige mate van vermoeidheid ervaren worden na een behandeling. Deze reacties zijn veelal een teken dat de behandeling goed aanslaat en het lichaam op zoek is naar een nieuw balans. Herstel van deze reacties is in de regel vrij snel.

Benieuwd naar welke klachten met osteopathie te behandelen zijn? Lees hier welke klachten bij volwassenen, kinderenbaby’s en sporters behandeld worden.

Osteopaat Almere | Osteopathie Janssens
4.9
Based on 13 reviews
powered by Google
Claudia B
Claudia B
18:46 03 Apr 20
Ik kwam bij Paul omdat mijn zoontje van net 1 jaar, 5 tot 7 keer per nacht huilde en dat al 8 maanden lang. Zowel onze eigen arts als het consultatiebureau konden geen medische verklaring vinden voor zijn huilen. Ik kreeg zelfs het advies om mijn zoontje slaaptraining te geven, dus gecontroleerd te laten huilen. Dit gaat compleet tegen mijn gevoel in. Ik zag dit niet zitten, omdat het niet bevorderlijk is voor de hechting en zijn emotionele ontwikkeling. Een kind huilt tenslotte niet zomaar! Ik had zelf al van alles geprobeerd. Van massages tot etherische oliën en nog veel meer, niks hielp mijn zoontje en gaf hem de rust die hij nodig heeft. Toen ik de afspraak bij de praktijk had gemaakt kon ik vrij snel komen. Paul luisterde goed naar mijn verhaal en direct naar de eerste behandeling zag ik al verschil. Mijn zoontje sliep de hele nacht door en dat wel paar nachten achter elkaar. Ik was verbijsterd. Hij heeft zijn nachtrust weer terug en wij ook. Ik raad paul 100% aan Dank je wel paul! Door jou expertise heb jij mijn zoontje geholpen en heb je ons allemaal onze belangrijke nachtrust teruggegeven.
Wendy Heuving
Wendy Heuving
08:04 24 Jan 18
Vriedelijke man en na een paar behandelingen van mijn klachten af. Een aanrader!!!
Glennlaris Robijn
Glennlaris Robijn
12:28 11 Jun 17
Behandelingen voor ons zoontje van 3maanden hebben hem heel goed gedaan! We zijn erg tevreden! Indien nodig komen we zeker terug.
miss J
miss J
19:22 21 Mar 17
Na jarenlang last te hebben gehad van migraine, bleek osteopathie echt uitkomst te bieden. Mijn klachten zijn aanzienlijk verminderd. Paul is een professional die vriendelijk en duidelijk uitleg geeft over de behandelwijze. Absoluut een aanrader!
Elcy Gutierrez
Elcy Gutierrez
11:46 30 Dec 16
Al 9 jaar lang heb ik last van klachten aan mijn knie. De huisarts heeft mij doorverwezen naar de Orthopedie, die mij vertelde dat mijn kraakbeen versleten was. De laatste twee jaar werden mijn klachten erger, ik kreeg over mijn hele lichaam last van mijn gewrichten. Ik werd weer door de husarts naar de Orthopedie doorverwezen die mij vertelde dat ik geen versleten kraakbeen had, maar een lichte slijtage. Ik werd doorgestuurd naar de fyshiotherapie. Via een dokter uit Spanje heb ik voor het eerst over Osteopathie gehoord. Hij vertelde dat ik voor mijn klachten beter naar een Osteopaat kon gaan i.pv.v. een Fysiotherapeut. Na zoeken op internet kwam ik uit bij Paul. Sinds een paar maanden ben ik in behandeling bij Paul en merkte ik al na de eerste behandeling verschil! Ik voel me herboren en kan weer alles pijnloos doen. Ik had eerst moeite met traplopen, springen, buigen en het dragen van hakken deed ik al een tijd niet, maar nu kan ik dit weer wel. Doordat Paul het hele lichaam onderzoekt en niet alleen kijkt naar waar de pijn is bleek dat de oorzaak van de pijn in mijn knie kwam doordat mijn darmen niet goed functioneren. Paul luistert oprecht naar mijn verhaal, neemt de tijd voor je, legt goed en rustig uit wat hij gaat doen en ik voel me serieus genomen met mijn verhaal en de klachten die ik al jaren had. Dus ik zou iedereen met klachten aanraden om naar Paul te gaan.
Wietske Stienstra
Wietske Stienstra
17:30 11 Jun 16
Mijn dochter heeft een hele lange periode pijn aan haar knie gehad. Eerst naar fysio geweest waardoor de klachten wel minder werden, maar toch ook weer steeds terug kwamen. Mee gymen op school, wandelen, fietsen, het maakte niet uit wat ze deed, maar ze begon steeds meer en vaker aan te geven dat haar knie zo'n pijn deed en ze gewoon niet meer verder kon. Ik heb naar mogelijke andere behandelingen gezocht op internet en kwam daarbij uit op behandelingen door een osteopaat. Zodoende ben ik op zoek gegaan naar een osteopaat in de stad en kwam daarbij uit bij Paul van "osteopathie Janssens". Zelf heb ik geen ervaringen met behandelingen door een osteopaat, maar door de ervaringen met Paul zal dat nu wel de eerste behandelaar zijn waarbij ik zal aankloppen als ik lichamelijke klachten krijg. De behandelingen door Paul bij mijn dochter hebben zo goed geholpen, ze heeft nu na de laatste behandeling zo'n drie weken geleden geen pijn meer gehad! Ook de adviezen die wij van Paul hebben gekregen bleken de juiste te zijn, advies was om een zooltje te laten maken om herhaling van klachten te voorkomen. Eenmaal bij de podoloog bleek dat ze last had van een scheefstand in haar voet. Ook met afspraken heeft Paul zich welwillend en servicegericht getoond. We kwamen door drukte te laat op de afspraak, maar zijn toch hartelijk ontvangen en heeft hij ondanks alles toch de tijd genomen om in alle rust mijn dochter te behandelen. Wij zijn 100% tevreden en raden Paul zeker aan! Wietske uit Almere
Joyce Van Der Meer
Joyce Van Der Meer
08:34 09 Jun 16
Na pakweg 8 behandelingen ben ik pijnvrij, kan ik mijn lichaam weer gewoon bewegen en neem ik afscheid met een diepe buiging. Kwaliteit is bij Paul zijn tweede natuur, met minder neemt hij niet genoegen. Maar vergis u niet al u aan komt lopen bij zijn praktijk in Almere. Het ziet er wat troosteloos uit aan de buitenkant. vergeelde posters achter de voordeur en een bel waarop je nog net praktijk op kan lezen. dat mag er wel wat meer professioneler uit zien. Maar eenmaal binnen merk je dat er serieus en met veel kennis naar je klacht/blessure wordt gekeken. Het is mooi om te zien dat Paul je lichaam echt "leest" hij kan soms erg naar binnengericht bezig zijn. En dat is ook wat je zou moeten verwachten als je begrijpt waar osteopathie voor staat. Ik kwam daar met een klacht die ik al zo lang bij mij droeg dat het voor mijn gewoon was om pijn te hebben. fysiotherapeuten, chiropractor, ze hielpen maar tijdelijk. Ik zou iedereen aanraden om, wanneer andere opties niet hielpen, eens langs te gaan bij Paul Janssens. Hij is eerlijk, en oprecht legt uit wat hij gaat doen en heeft veel kennis in huis. 4 sterren voor jou Paul om je uit te dagen jezelf te blijven ontwikkelen.
J.H. Bach
J.H. Bach
21:01 12 Nov 15
Gedurende langere tijd regelmatig last gehad van lage rugpijn. Ik ben in der tijd goed geholpen door zowel fysiotherapie als manuele therapie, maar de rugpijn kwam dan toch steeds weer terug. Het bleek geen blijvende remedie Sinds ik met deze klachten ben behandeld door Paul Janssens zijn er nauwelijks nog klachten. Wat opvalt is dat het zelf herstellende vermogen van het lichaam is toegenomen; als ik door een verkeerde beweging toch weer rugpijn heb gaan de klachten binnen korte tijd vanzelf weer weg, zonder aanvullende behandeling .Voor nekklachten wendt ik me graag tot Paul. Dit is nog niet over; ik heb nog enkele behandelingen nodig. Groet Hans Bach
Bekijk alle beoordelingen