Wat is osteopathie?

Veelgestelde vragen over osteopathie zijn: “wat is osteopathie?” en “wat doet een osteopaat eigenlijk?”.
Allereerst is het goed om te weten dat het woord ‘osteopathie’ valt te herleiden naar de Latijnse woorden ‘osteo’ en ‘pathie’. ‘Osteo’ staat voor bot en ‘pathie’ voor ziekte of aandoening. Osteopathie is in 1874 begonnen door de Amerikaanse arts A.T. Still. Oorspronkelijk als een therapie welke zich richtte op bewegingsverlies van de gewrichten. In de loop der jaren zijn nieuwe inzichten in het functioneren van het menselijk lichaam ontstaan waardoor de therapie continue is aangevuld met nieuwe behandelmethoden. Deze behandelmethoden gaan verder dan het behandelen van de gewrichten alleen (zie ook de geschiedenis van osteopathie).

Wat is osteopathie?

Osteopathie is een manuele therapie die erop gericht is om fysieke klachten te verhelpen. De osteopaat gaat op zoek naar weefsel dat een verminderde bewegelijkheid vertoont. Hierbij wordt niet alleen de bewegelijkheid van de gewrichten onderzocht, maar bijvoorbeeld ook de bewegelijkheid van het organenstelsel en de vliezen die verbonden zijn aan de schedel. Het is een manuele therapie (‘manus’ is Latijns voor handen), wat betekent dat de osteopaat alleen zijn handen gebruikt en er dus geen apparaten, medicatie, of naalden aan te pas komen.

De werkwijze van osteopathie

Een osteopaat onderzoekt altijd het lichaam van top tot teen op beweeglijkheid. Al het weefsel in het menselijk lichaam heeft namelijk, in meer of mindere mate, bewegingsvrijheid nodig om goed te kunnen functioneren. Genoeg bewegingsvrijheid betekent dat het weefsel goed verzorgd kan worden door enerzijds de toestroom van voedingsrijk slagaderlijk bloed en anderzijds de afvalstoffen goed afgevoerd kunnen worden via het veneuze bloed. Wanneer weefsel minder bewegelijk is, wordt dit binnen de osteopathie omschreven als een ‘dysfunctie’. Het zijn dus niet alleen spieren en gewrichten die bewegelijk moeten kunnen zijn, maar ook bv organen, banden en fascia. Een osteopaat is getraind om de beweeglijkheid van al deze structuren te testen en de onderlinge relatie(s) te onderzoeken. In dit onderzoek richt de osteopaat zich op het weefsel dat de grootste invloed heeft op het functioneren van het totale systeem en wat de mogelijke relatie hiervan is met de klachten die de cliënt ervaart. Na het onderzoek zal er een behandelplan opgesteld worden, alvorens de behandeling van start gaat. (lees verder hoe een osteopaat te werk gaat)
Het uitgebreide onderzoek stelt de osteopaat in staat om een grote diversiteit aan klachten te kunnen behandelen.

Uitgangspunten osteopathie

Om te begrijpen waarom een osteopaat te werk gaat zoals hij/zij te werk gaat is het van belang om bekend te zijn met de uitgangspunten binnen de osteopathie:

  • De mens is een biologische eenheid en alle systemen beïnvloeden elkaar wederzijds
  • De structuur en functie van elk onderdeel van het menselijk lichaam zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden
  • Het menselijk lichaam heeft de mogelijkheid om zichzelf te genezen, verstoringen binnen dit systeem kunnen tot ziekte leiden

Het menselijk lichaam is in feite op te vatten als een in dynamisch evenwicht verkerend systeem. Alle cellen zijn onderhevig aan opbouw en afbraak, veroudering en vernieuwing. Deze dynamiek vereist een bewegingsvrijheid, tot in het kleinste detail. Wat is osteopathieVindt er ergens in het lichaam een bewegingsvermindering plaats, dan verandert het proces van opbouw en afbraak en ontstaat er een dysfunctie (bijvoorbeeld spierscheuren, rugklachten, darm- klachten enz). Dankzij het oorspronkelijk dynamisch evenwicht en het zelfregulerend mechanisme van de mens (uitgangspunten van de osteopathie) kan het lichaam zelf de dysfunctie herstellen, tenzij de aandoening te ver gevorderd is. Dit vereist nauwkeurig onderzoek naar de oorzaak van de bewegingsbeperking in alle weefsels van het lichaam. Herstel van de bewegingsvrijheid stelt het lichaam vervolgens in staat om zelf tot herstel van functie en evenwicht te komen. Verder is belangrijk om te weten dat osteopathie het menselijk lichaam verdeelt in drie van elkaar afhankelijke systemen:

  • Het parietale systeem – het bewegingsapparaat (beenderen, spieren, gewrichten)
  • Het viscerale systeem – de inwendige organen, inclusief bloedvaten en het lymfestelsel
  • Het cranio-sacrale systeem – schedel, wervelkolom, zenuwstelsel en hersenvochtcirculatie

De onderlinge relaties kunnen gevonden worden op mechanisch, neurologisch en circulatoire gebied en via de omhullende vliezen (fascia). Het is dus goed mogelijk, dat de osteopaat op een plaats gaat behandelen waar niet direct klachten bestaan.

Ben jij onder behandeling bij een osteopaat en vraag jij je af waarom je op een andere plek, dan waar je symptomen tot uiting komen, behandeld wordt? Vraag het je osteopaat! De osteopaat kan je uitstekend uitleggen wat de bevindingen zijn en waarom een ander gebied, dan waar je last van hebt, behandeld wordt.

Osteopaat Almere | Osteopathie Janssens
4.9
Based on 13 reviews
powered by Google
Claudia B
Claudia B
18:46 03 Apr 20
Ik kwam bij Paul omdat mijn zoontje van net 1 jaar, 5 tot 7 keer per nacht huilde en dat al 8 maanden lang. Zowel onze eigen arts als het consultatiebureau konden geen medische verklaring vinden voor zijn huilen. Ik kreeg zelfs het advies om mijn zoontje slaaptraining te geven, dus gecontroleerd te laten huilen. Dit gaat compleet tegen mijn gevoel in. Ik zag dit niet zitten, omdat het niet bevorderlijk is voor de hechting en zijn emotionele ontwikkeling. Een kind huilt tenslotte niet zomaar! Ik had zelf al van alles geprobeerd. Van massages tot etherische oliën en nog veel meer, niks hielp mijn zoontje en gaf hem de rust die hij nodig heeft. Toen ik de afspraak bij de praktijk had gemaakt kon ik vrij snel komen. Paul luisterde goed naar mijn verhaal en direct naar de eerste behandeling zag ik al verschil. Mijn zoontje sliep de hele nacht door en dat wel paar nachten achter elkaar. Ik was verbijsterd. Hij heeft zijn nachtrust weer terug en wij ook. Ik raad paul 100% aan Dank je wel paul! Door jou expertise heb jij mijn zoontje geholpen en heb je ons allemaal onze belangrijke nachtrust teruggegeven.
Wendy Heuving
Wendy Heuving
08:04 24 Jan 18
Vriedelijke man en na een paar behandelingen van mijn klachten af. Een aanrader!!!
Glennlaris Robijn
Glennlaris Robijn
12:28 11 Jun 17
Behandelingen voor ons zoontje van 3maanden hebben hem heel goed gedaan! We zijn erg tevreden! Indien nodig komen we zeker terug.
miss J
miss J
19:22 21 Mar 17
Na jarenlang last te hebben gehad van migraine, bleek osteopathie echt uitkomst te bieden. Mijn klachten zijn aanzienlijk verminderd. Paul is een professional die vriendelijk en duidelijk uitleg geeft over de behandelwijze. Absoluut een aanrader!
Elcy Gutierrez
Elcy Gutierrez
11:46 30 Dec 16
Al 9 jaar lang heb ik last van klachten aan mijn knie. De huisarts heeft mij doorverwezen naar de Orthopedie, die mij vertelde dat mijn kraakbeen versleten was. De laatste twee jaar werden mijn klachten erger, ik kreeg over mijn hele lichaam last van mijn gewrichten. Ik werd weer door de husarts naar de Orthopedie doorverwezen die mij vertelde dat ik geen versleten kraakbeen had, maar een lichte slijtage. Ik werd doorgestuurd naar de fyshiotherapie. Via een dokter uit Spanje heb ik voor het eerst over Osteopathie gehoord. Hij vertelde dat ik voor mijn klachten beter naar een Osteopaat kon gaan i.pv.v. een Fysiotherapeut. Na zoeken op internet kwam ik uit bij Paul. Sinds een paar maanden ben ik in behandeling bij Paul en merkte ik al na de eerste behandeling verschil! Ik voel me herboren en kan weer alles pijnloos doen. Ik had eerst moeite met traplopen, springen, buigen en het dragen van hakken deed ik al een tijd niet, maar nu kan ik dit weer wel. Doordat Paul het hele lichaam onderzoekt en niet alleen kijkt naar waar de pijn is bleek dat de oorzaak van de pijn in mijn knie kwam doordat mijn darmen niet goed functioneren. Paul luistert oprecht naar mijn verhaal, neemt de tijd voor je, legt goed en rustig uit wat hij gaat doen en ik voel me serieus genomen met mijn verhaal en de klachten die ik al jaren had. Dus ik zou iedereen met klachten aanraden om naar Paul te gaan.
Wietske Stienstra
Wietske Stienstra
17:30 11 Jun 16
Mijn dochter heeft een hele lange periode pijn aan haar knie gehad. Eerst naar fysio geweest waardoor de klachten wel minder werden, maar toch ook weer steeds terug kwamen. Mee gymen op school, wandelen, fietsen, het maakte niet uit wat ze deed, maar ze begon steeds meer en vaker aan te geven dat haar knie zo'n pijn deed en ze gewoon niet meer verder kon. Ik heb naar mogelijke andere behandelingen gezocht op internet en kwam daarbij uit op behandelingen door een osteopaat. Zodoende ben ik op zoek gegaan naar een osteopaat in de stad en kwam daarbij uit bij Paul van "osteopathie Janssens". Zelf heb ik geen ervaringen met behandelingen door een osteopaat, maar door de ervaringen met Paul zal dat nu wel de eerste behandelaar zijn waarbij ik zal aankloppen als ik lichamelijke klachten krijg. De behandelingen door Paul bij mijn dochter hebben zo goed geholpen, ze heeft nu na de laatste behandeling zo'n drie weken geleden geen pijn meer gehad! Ook de adviezen die wij van Paul hebben gekregen bleken de juiste te zijn, advies was om een zooltje te laten maken om herhaling van klachten te voorkomen. Eenmaal bij de podoloog bleek dat ze last had van een scheefstand in haar voet. Ook met afspraken heeft Paul zich welwillend en servicegericht getoond. We kwamen door drukte te laat op de afspraak, maar zijn toch hartelijk ontvangen en heeft hij ondanks alles toch de tijd genomen om in alle rust mijn dochter te behandelen. Wij zijn 100% tevreden en raden Paul zeker aan! Wietske uit Almere
Joyce Van Der Meer
Joyce Van Der Meer
08:34 09 Jun 16
Na pakweg 8 behandelingen ben ik pijnvrij, kan ik mijn lichaam weer gewoon bewegen en neem ik afscheid met een diepe buiging. Kwaliteit is bij Paul zijn tweede natuur, met minder neemt hij niet genoegen. Maar vergis u niet al u aan komt lopen bij zijn praktijk in Almere. Het ziet er wat troosteloos uit aan de buitenkant. vergeelde posters achter de voordeur en een bel waarop je nog net praktijk op kan lezen. dat mag er wel wat meer professioneler uit zien. Maar eenmaal binnen merk je dat er serieus en met veel kennis naar je klacht/blessure wordt gekeken. Het is mooi om te zien dat Paul je lichaam echt "leest" hij kan soms erg naar binnengericht bezig zijn. En dat is ook wat je zou moeten verwachten als je begrijpt waar osteopathie voor staat. Ik kwam daar met een klacht die ik al zo lang bij mij droeg dat het voor mijn gewoon was om pijn te hebben. fysiotherapeuten, chiropractor, ze hielpen maar tijdelijk. Ik zou iedereen aanraden om, wanneer andere opties niet hielpen, eens langs te gaan bij Paul Janssens. Hij is eerlijk, en oprecht legt uit wat hij gaat doen en heeft veel kennis in huis. 4 sterren voor jou Paul om je uit te dagen jezelf te blijven ontwikkelen.
J.H. Bach
J.H. Bach
21:01 12 Nov 15
Gedurende langere tijd regelmatig last gehad van lage rugpijn. Ik ben in der tijd goed geholpen door zowel fysiotherapie als manuele therapie, maar de rugpijn kwam dan toch steeds weer terug. Het bleek geen blijvende remedie Sinds ik met deze klachten ben behandeld door Paul Janssens zijn er nauwelijks nog klachten. Wat opvalt is dat het zelf herstellende vermogen van het lichaam is toegenomen; als ik door een verkeerde beweging toch weer rugpijn heb gaan de klachten binnen korte tijd vanzelf weer weg, zonder aanvullende behandeling .Voor nekklachten wendt ik me graag tot Paul. Dit is nog niet over; ik heb nog enkele behandelingen nodig. Groet Hans Bach
Bekijk alle beoordelingen