Mogen osteopaten nog werken?

door feb 24, 2021

We bevinden ons in uitdagende tijden waarin de lockdown maatregelen vanwege corona ons allemaal treffen. Alle beroepsgroepen worden hier op 1 of andere manier door geraakt. Toch, de één harder dan de ander. Als je met klachten loopt en je zoekt een osteopaat zal je je misschien afvragen: mogen osteopaten nog werken?

Situatie tijdens de lockdown

Situatie 15 dec’20 – 2 mrt’21: Op dinsdag 15 december 2020 is er in Nederland een strengere lockdown ingegaan. Één van de maatregelen die is getroffen, is dat alle (niet medische) contactberoepen moeten stoppen met werken. Alhoewel osteopathie  een medisch contactberoep is, valt het in Nederland onder de niet-medische contactberoepen. En dus geldt voor ons in deze periode helaas dat wij de deuren moeten sluiten. Oorspronkelijk duurde de maatregelen tot 19 januari 2020, maar deze zijn 2x verlengd tot uiteindelijk 2 maart.

Situatie vanaf 2 mrt’21: Op de persconferentie van 23 februari komt Rutte met het nieuws dat bijna alle contactberoepen vanaf dinsdag 2 maart weer aan de slag mogen. Ook alle osteopaten mogen de deuren weer openen. Natuurlijk met inachthouding van alle voorzorgsmaatregelen. Loop je met klachten? Dan kan je na 2 maart dus (weer) een afspraak maken. Voor een osteopaat bij jou in de buurt kan je hier zoeken.

Waarom valt osteopathie niet onder de medische contactberoepen?

Volgens de Nederlandse regering kan een contactberoep in Nederland zich een medisch contactberoep noemen wanneer ze in het zogenaamde BIG-register staan (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg). In het register zijn personen opgenomen die een door de overheid erkende beroepsopleiding hebben gevolgd.

De osteopathie is in Nederland nog een ‘jong’ beroep. Alhoewel de eerste osteopaten rond 1990 in Nederland aan de slag gingen, rijkt de geschiedenis van osteopathie een stuk verder. Zowel osteopathie als (de moderne) fysiotherapie ontstonden aan het eind van de 19e eeuw. Maar waar fysiotherapie in het begin van de 19e eeuw z’n weg vind naar ons land, gebeurd dat voor osteopathie dus pas een stuk later. Dit is echter uniek aan Nederland, want in de rest van Europa wordt osteopathie een stuk eerder beoefend. Dit stukje geschiedenis is belangrijk, omdat de veel latere start verklaart waarom de beroepsopleiding van osteopathie nog in de kinderschoenen staat in Nederland. En dit is één van de belangrijkste redenen waarom osteopathie in Nederland niet BIG-geregistreerd is en door het kabinet dus niet beschouwd wordt als een medisch contactberoep.

Wat is de plek van osteopathie in de gezondheidszorg binnen Europa?

Het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Portugal, Italië, Finland, Denemarken, IJsland, Zwitserland en Luxemburg hebben 1 ding gemeen: wettelijke erkenning van osteopathie binnen de gezondheidszorg. In Belgie, Duitsland en Spanje wordt momenteel gewerkt aan de wettelijke erkenning van osteopathie. En in Nederland dan? In ons zorgstelsel waar zeker ruimte is voor verbetering, lijkt er weinig beweging om een kostenbesparende therapie als osteopathie te erkennen.
Wanneer je de plek van osteopathie in de gezondheidszorg van andere EU landen weet, is het n
iet zo gek dat in deze Europese landen osteopaten gewoon door hebben gewerkt tijdens de dec’20 – feb’21 lockdown. Helaas in Nederland dus niet.

Mogen osteopaten nog werken bij een volgende lockdown?

Wij hopen het van harte, maar de toekomst zal het uitwijzen. Tot die tijd blijven wij ons inzetten om klachten te verhelpen en vooral om klachten en ziekte te voorkomen.