Wat doet een osteopaat?

Hoe ziet een behandeltraject eruit en wat doet een osteopaat precies? De eerste stap bestaat, nog voordat het eerste consult plaatsvindt, uit het invullen van het intakeformulier. Het volledig invullen van het intakeformulier helpt de osteopaat om een beeld te vormen van je geschiedenis en welke factoren mogelijk van invloed zijn op je huidige klachten.

Het eerst consult

Het eerste volledige consult duurt bij volwassenen 50 minuten en bij baby’s & kinderen 45 minuten. Elk volledig vervolgconsult neemt evenveel tijd in beslag, tenzij voor een half consult wordt gekozen. Een half consult duurt 25 minuten.
Onderdeel van het eerste consult is een vraaggesprek. Hierin vertel je in je eigen woorden welke klachten je ervaart en hoe lang deze al aanwezig zijn. De osteopaat zal tijdens dit gesprek niet alleen geïnteresseerd zijn in je directe klachten, maar ook je algemene gezondheid en belangrijke gebeurtenissen in je leven. Denk hierbij aan operaties, ongelukken, emotionele gebeurtenissen etc. Deze kunnen namelijk nog steeds van invloed zijn op de bewegelijkheid van het weefsel in je lichaam en kunnen dus een rol spelen bij je huidige klachten.

In het vraaggesprek en het daarop volgende algemene onderzoek zal de osteopaat aandoeningen of ziekten uitsluiten die niet osteopathisch te behandelen zijn. Osteopathie kan bij een hoop klachten helpen, echter zijn er ook aandoeningen waarvoor osteopathie niet de aangewezen therapie is. Wanneer dit het geval is dan zal de osteopaat je aanraden om je huisarts of een specialist te raadplegen. Osteopaten werken graag samen met je huisarts of specialist. Dus wanneer een gecombineerde behandeling aan te raden is zal de osteopaat contact opnemen met je behandelend arts om dit mogelijk te maken.

Van onderzoek naar behandelplan

Na het algemene onderzoek vind er een specifiek osteopathisch onderzoek plaats. De osteopaat onderzoekt altijd het lichaam van top tot teen op beweeglijkheid. Nadat het osteopathische onderzoek is afgerond wordt vervolgens een behandelplan opgesteld. De bevindingen van het onderzoek en de voorgestelde behandeling worden vervolgens met de cliënt besproken, alvorens de behandeling van start gaat.

Hoeveel behandelingen zijn er nodig?

In het behandelplan is opgenomen hoeveel behandelingen de osteopaat verwacht nodig te hebben. Vier tot zes behandelingen zijn meestal voldoende om een aanzienlijke verbetering van de klacht(en) te realiseren. Indien er sprake is van acute klachten zoals rugklachten of bepaalde sportblessures, dan kan het zijn dat er wekelijks wordt behandeld. Bij langdurig aanwezige klachten wordt er meestal om de twee tot vier weken behandeld.

Wat doet een osteopaat tijdens een behandeling?

De behandeling van een osteopaat bestaat uit het toepassen van diverse (manuele) behandeltechnieken. Doorgaans laten ze zich omschrijven als zacht van aard en zal de cliënt het niet als onprettig ervaren. Het kan wel zo zijn dat gespannen zones van het lichaam wat gevoelig zijn.

Na een behandeling zal de bewegelijkheid van het weefsel zijn toegenomen. Het kan zo zijn dat hierdoor meer afvalstoffen vanuit het behandelde weefsel in de bloed-circulatie opgenomen wordt. Hierdoor kunnen de klachten in eerste instantie wat toenemen. Ook kan er enige mate van vermoeidheid worden ervaren na een behandeling. Deze reacties zijn veelal een teken dat de behandeling goed aanslaat en het lichaam op zoek is naar een nieuw balans.

Wat doet een osteopaat?

Herstel van deze reacties is in de regel vrij snel en duurt meestal niet langer dan een dag.

Benieuwd naar de klachten die met osteopathie te behandelen zijn? Lees hier welke klachten bij volwassenenkinderenbaby’s en sporters behandeld worden.

FAQ’s

Worden behandelingen osteopathie vergoed door de zorgverzekeraar?

Osteopathie wordt vanuit de aanvullende verzekering vergoed. Lees er hier meer over.

Wat kost een behandeling osteopathie voor volwassenen en kinderen?

De kosten voor een behandeling osteopathie kan je hier terugvinden.

Welke kleding doe ik uit tijdens de behandeling?

Een behandeling kan het best plaatsvinden zonder kleding tussen de handen van de osteopaat en het lichaam. Wil je je kleding aanhouden? Doe dan een joggingbroek en een t-shirt aan.

Heb ik een verwijzing van een (huis)arts nodig?

Je hebt géén verwijzing van een (huis)arts nodig voor osteopathie. Lees er hier meer over.