De eigen risico stijgt in 2016 met 10 euro. Afgelopen jaar zijn 1,1 miljoen Nederlanders overgestapt van zorgverzekeraar en zij hebben gemiddeld 70 euro bespaard. Wil jij ook op je ziektekosten besparen? Hier zijn 6 tips die je helpen de juiste keuze te maken wanneer je wilt overstappen van zorgverzekeraar.
1 – Stap over naar een zorgverzekeraar met een goedkopere basisverzekering
Dit kan extra voordelig worden wanneer je een (extra) korting via een vergelijkingssite weet af te sluiten. Deze vergelijkingssites bieden vaak tot 10% korting. Zelfs als je nu al bij die zorgverzekeraar zit kan je vaak gebruik maken van de korting die aangeboden wordt. Helemaal onderaan deze post staan de 2 beste vergelijkingssites.
2 – Stem een aanvullende verzekering af op jouw behoeften
Verwacht je dat je het komende jaar naar de osteopaat, de tandarts of (extra) naar de fysiotherapeut gaat? Kijk dan goed bij welke zorgverzekeraar je de voordeligste aanvullende verzekering kan afsluiten. Een betere dekking bespaart je kosten in het nieuwe jaar! Bij de vergelijkingssites kan je je wensen aangeven waardoor de voordeligste polissen berekend worden. Let op!: kosten die onder je aanvullende verzekering vallen gaan NIET van je eigen risico af.
3 – Korting tot 25 euro/maand door verhogen eigen risico
Maak je doorgaans weinig gebruik van zorg uit het basispakket en is er geen reden om te verwachten dat dit gaat veranderen? Dan kan je je eigen risico verhogen met een ‘vrijwillige’ eigen risico. Je kan je eigen risico met maximaal 500 euro verhogen, waardoor je tot wel 25 euro/maand korting kan krijgen. Het risico is natuurlijk wel dat er een kans is dat áls je kosten maakt die onder de basisverzekering vallen, dat je dit zelf moet betalen. Gelukkig kan je bij veel zorgverzekeraars in termijnen betalen.
4 – Neem een naturapolis
Er zijn naturapolissen en restitutiepolissen. Met een restitutiepolis kan je zelf een arts en andere zorgverleners kiezen, met een naturapolis moet je naar een zorgverlener gaan waar je zorgverzekeraar een contract mee heeft. Hoeveel zorgverleners door een zorgverzekeraar zijn gecontracteerd, wordt op de vergelijkingssites weergeven door de ‘ziekenhuiskeuze’. Aangezien er normaliter genoeg ziekenhuizen zijn en de zorg in Nederland over het algemeen goed is, hoef je hier geen volledige dekking waardoor je polis voordeliger uit kan vallen.
5 – Vraag zorgtoeslag aan
Ligt voor de hand, maar de zorgtoeslag voor de laagste inkomens gaan omhoog en die voor de hogere inkomens omlaag. Is jouw inkomen niet hoger dan € 27.012/jaar (alleenstaanden), dan heb je recht op zorgtoeslag.
6 – Check collectieve verzekeringen
Collectieve verzekeringen kunnen worden aangeboden via de werkgever, sportvereniging, maatschappelijke organisaties (bv FNV) of een van de ouderenbonden. Dit zijn speciale afspraken tussen een instantie en een zorgverzekeraar en verschijnen dus niet altijd op de vergelijkingssites.
Let op!: collectief verzekeren is niet per definitie goedkoper, maar is zeker het checken waard!
Tot slot de twee beste vergelijkingssites:
www.independer.nl/zorgverzekering
www.zorgwijzer.nl/zorgvergelijker